Totalne i parcijalne proteze

Totalne proteze su u potpunosti izrađene od akrilata, koji je u potpunosti imitira boju Vaše sluzokože. Doktor će Vam pomoći da izaberete boju zuba (koji se takođe izdađuju od akrilata), kako bi oni izgledali što prirodnije i uklapali se u boju Vašeg tena. Uz nove proteze Vaše lice će dobiti prirodan izgled obrazi i usne više neće izgledati upalo zato što će proteze davati potporu mišićima. Što se žvakanja hrane tiče, moći ćete da se služite protezama kao prirodnim zubima, što je bitno za celokupno zdravlje organizma.

Važno je da napomenemo da svaka nova proteza podrazumeva izvestan priod adaptacije. Ukoliko u početku nošenja osetite bol ispod proteze, obavezno nam se obratite! Navikavanje na protezu je proces koji može da potraje i po par nedelja, ali uz vaše strpljenje i upornost, na kraju ćete imati nadoknadu uz koju ćete moći bezbedno da se smejete mnogo godina!

 

Postoje situacije kada je preostao jako mali broj zuba ili su svi zubi izvađeni. Tada ih možemo nadoknaditi jedino protezama.

Ne treba zazirati od ovakve vrste nedoknade zato što dobro urađena proteza potpuno imitira prirodne zube, a pri tom daje mišićima lica i usana tonus, omogućava normalno žvakanje i sprečava pojavu problema u viličnom zglobu. Takođe, njihovo nošenje usporava propadanje bezubog grebena i čuva preostale zube.

Parcijalne proteze sa metalnim skeletom se u glavnom rade u kombinaciji sa posebnim, tzv namenskim kunama, koje obezbeđuju dobru vezu proteze i zuba i,dobar prenos pritiska žvakanja i bolji estetski efekat. Veza između proteze i zuba može biti pomoću metalnih kukica ili atečmena (sitnih veznih elemenata koji nisu vidljivi pri govoru). Ovakve proteze su stabilne u ustima, ne smetaju pri govoru i žvakanju zato što su maksimalno redukovane i predstavljaju odličnu zubnu nadoknadu!