Ortodoncija

Ortodontska terapija može dovesti do neverovatnih promena u izgled Vašeg osmeha!


Bilo da su u pitanju problemi poput teskobe (jako zbijenih zuba), otvorenog zagrižaja ili čak ukrštenog zagrižaja, naš ortodont uvek može naći rešenje. Problemi ovakve vrste primećuju se još u detinjstvu i nastaju ili nasledno ili kao posledica loših navika (sisanje prsta ili raznih predmeta, tiskanje jezika...). Ako ove probleme u detinjstvu ignorišemo, u odraslom dobu nastaju njihove posledice: kod zbijenih zuba teško se održava higijena, što dovodi do problema sa upalom desni i pojavom karijesa; otvoreni zagrižaj onemogućava efikasno žvakanje hrane, što dovodi čak i do problema sa varenjem; neke nepravilnosti zagrižaja dovode i do preopterećenja zuba što uzrokuje njihovo trošenje, preopterećenje potpornog aparata zuba, pa sve bo bolova u temporomandibularnom zglobu.


Postoje dve osnovne vrste ortodontskih aparata: fiksni i mobilni.


FIKSNI ORTODONTSKI APARATI:

 

Specifičnost ove terapije je što aparat postavlja stomatolg i što se on ne skida tokom trajanja terapije. Duzina trajanja terapije je individualna, zavisi od toga koliko je anomalija komplikovana, ali i od saradnje sa pacijntom – redovni dolasci na kontrole svakako dovode do efikasnije i brze terapije.. Aparat se sastoji od bravica koje se lepe za prednju površinu zuba i lukova (zica koja povezuje zube) koji zapravo, usmeravaju zube ka njihovom pravilnom položaju. Fiksni ortodontski aparat se preporučuje u svim slučajevima kada je potrebno precizno postaviti zube u niz. Idealno vreme za ovakvu vrstu terapije je oko 13. godine, tj. kada izrastu drugi molari. Ali, danas se odlični rezultati postižu i kod osoba koje su već u trećoj i četvrtoj deceniji, pa se može reći da nema starosne granice za fiksni aparat!

 

Međutim, da bi ste bili kandidat za fiksni aparat, potrebno je da imate dobro očuvan potporni aparat zuba, da su svi zubi zdravi tj. sanirani plombama, kao i da dobro održavte oralnu higijenu. O specifičnostima održavanja oralne higijene sa fiksnim aparatom, posavetovaće Vas naš tim. Fiksni aparati mogu biti klasični, metalni (od nikl-titanijuma) ili estetski koji se prepoznaju po belim bravicama, koje su estetski mnogo prihvatljivije.

 

Nakon terapije fiksnim ortodontskim aparatom, da bi se postignuti efekoat održao, izrađuju se retencioni aparati, najčešće u vidu providne folije.

 

Terapija fiksnim ortodontskim aparatom se čini kao preduga i ponekad pacijenti nemaju strpljenja za ovakvu proceduru. Ipak, treba razumeti benefite koje ona donosi, a to je očuvanje zdravlja zuba i stvaranje prelepog osmeha bez invazivnih zahvata! Ovo je preocedura koja Vam menja osmeh za sva vremena!

 

MOBILNI ORTODONTSKI APARATI:


mobilni ortodonski aparatiIdealno vreme za mobilne aparate kod dece je kada niknu prvi stalni zubi, tj. oko sedme godine. Oni se rešavaju čitav niz preoblema: širenje vilica i zubnih lukova, pomerane zuba, korekcija nepravilnosti zagrižaja (dubok, otvoren, distalni zagrižaj), odvikavanje od loših navika itd. Bitno je da dete bude dosledno u toku terapije i da veći deo dana provede noseći ga. Zato se danas mobilni aparati prave od akrilata u različitim bojama, pa čak i sa šljokicama kako bi deci bili što zanimljiviji.
I ovde je bitno održavati dobru higijenu, i stavljati čistu protezu na čiste zube. Ne smeju se nositi na sportskim treninzima, sa njom se ne može jesti, ne preporučuje se ni nošene u školi, ali se sa mobilnim aparatima može pričeti, piti i spavati. Istrajnost u ovakvoj vrsti terapije u detinjstvu, može dete osoboditi potrebe da u odraslom dobu nosi fiksni aparat.

Koji je aparat idealan za postizanje dobrih rezultata u Vasem slucaju, odlucuje nas saradnik, specijalista ortopedija vilica.