Keramičke fasete

Neke estetske nedostatke zuba mozemo korigovati uz maksimalno čuvanje zubne supstance.


Ne dopada Vam se boja i oblik Vaših zuba? Razmak izmedju sekutića je prevelik?

 

Ovakvi problemi mogu se rešiti keramičkim fasetama. One su odlično rešenje za korekciju estetskih problema. Dobija se boja i oblik zuba koji bi Vama najviše odgovarao.


Keramicke fasete viniriFasete predstavljaju tanke ljuspice od keramike koje se lepe za prednju površinu zuba. Zubna supstanca se uklanja minimalno, preparacija je samo u gleđi, oko 1mm, čime se zub maksimalno štedi. U sledećoj poseti se gotove fasete lepe za zub tankim slojem specijalnog cementa.


Fasete , ili viniri, su idealno rešenje za problem tetraciklinske prebojenosti zuba (koja je i inače prilično rezistentna na preparate za izbeljivanje), za zatvaranje dijasteme (razmaka izmedju centralnih sekutića), i situacije u kojima su potrebne sitnije promene oblika i položaja zuba.


Ovakva nadokanada se moze izraditi i od kompozita, ali razlog za njegovo korišćenje u ovom slucaju je samo finansijske prirode. Za razliku od kompozita, keramika ne menja vremeneom boju, ne gubi na sjaju i ne dolazi do prebojavanja ivica između zuba i nadoknade. Ono što Vam u prvi mah deluje skuplje, obezbediće Vam sjajan osmeh za jako dugo vreme, bez komplikacija i ponovnih intervencija.


Moramo napomenuti da neke veće promene položaja zuba nisu izvodljive pomoću faseta, pa ćemo Vam u tom slučaju preporučiti bezmetalne (potpuno keramičke) krunice.


Postoje izvesna ograničenja , kao što su izbegavanje grickanja noktiju, vrha olovke ili leda, ali naši stomatolozi će Vam dati detaljna uputstva već kod pripreme za proceduru. Sve navedene navike su loše i po prirodne zube, te ih svakako treba izbegavati.


Nadamo se da će keramičke fasete postići estetski cilj kome težimo zajedno. Uz redovne kontrole i dobru higijenu , Vaš osmeh može blistati mnogo godina!