Hirurško vađenje zuba

Na pomen oralne hirurgije pacijentima je prva asocijacija vađenje impaktiranih umnjaka. I u pravu ste - do nekle, jer je to nejčešći razlog zašto u našoj ordinaciji gostuje specijalista oralne hirugije. Mada nije i jedini.


Oralna hirurgija podrazumeva:

 

  • vađenje impaktiranih zuba (uglavnom umnjaka ali često i očnjaka),
  • apikotomiju (odsecanje vrha korena sa uklanjanjem ciste),
  • frenektomiju (odsecanje resice koja spaja gornju usnu i kost, ukoliko je ona previše izražena i pravi neke smetnje; takođe, može se raditi i frenektomija jezičnog frenuluma ukoliko postoji tzv. sapet jezik),
  • denudaciju ošnjaka (ukoliko želimo da ortodontski izvlačimo impaktiran očnjak, oralni hirurg nam omogucava postavljanje bravice na neizrasli zub pravljenjem prstupa kroz kost)
  • ugradnju implantata


Impaktirani zubi su čest razlog javljanja stomatologu mlade populacije uzrasta 18 do 15 godina. Nicanje umnjaka se dešava upravo u ovom periodu. Ali čest nedostatak prostora za pravilno nicanje ovog zuba kao i njegov horizontalan položaj pri i nicanju ili bliska veza sa drugim molarom koji tako postaje ugrožen, zahtevaju ekstrakciju umnjaka.Pošto se radi o zubima koji jos uvek nisu izrasli, zahvat mora obaviti specijalista oralne hirurgije. Usled pritiska tokom rasta, umnjak može dovesti do pomeranja ostalih zuba u nizu, pa su česte pritužbe pacijenata na iznenadno pomeranje gonjih lateralnih sekutića ili donjih sekutića. Ovo je važno izbeći kod pacijenata koji su završili terapiju ortodontskom protezom. Zato savetujemo ekstrakciju umnjaka pre ili neposledno posle završene terapije ispravljanja zuba.

Ukoliko umnjak postane vidljiv u usnoj duplji, a jos uvek nepotpuno izrastao, održavanje higijene je otežano. Dolaz do gomilanja naslaga, što na zubu, što ispod sluzokože koja ga još uvek delimično prekriva, sa komplikacijama kao što su karijes zuba ili pericoronitis - upala mekih tkiva oko delimično izraslog umnjaka. Perikoronitis je dosta bolan, javlja se otok sluzokože oko zuba, kao i oticanje limfnih žlezda.

Važno je da napomenemo da su ove intervencije,bezbolne, bez obzira na svoje komplikovane nazive. Rade se u lokalnoj anesteziji. Nakon operacije rana se ušiva, a konci uklanjaju za nedelju dana. U našoj ordinaciji cete dobiti detaljno uputsvo o održavanju higijene, potrebi za kontrolama, kao i lekovima koje je potrebno da uzimate.