FAQ

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Kolikom cesto je potrebno uklanjati zubni kamenac?

Preporuka je da se zubni kamenac uklanja svakih 6 meseci. Takodje, preporuka je da se na isti vremenski period, obave preventivna kontola stanja vasih usta i zuba. Pacijentima sa parodontopatijom preporucicemo i cesce kontrole, kao i čišćenje zubnog kamenca, kako bi se upala desni smanjila i oboljenje zaustavilo. Ukoliko kamenac na zubima postoji, nema razloga da se čeka određeni vremenski period, jer je dejstvo bakterija iz kamenca svakako štetnije od intervencije ultrazvučnog uklanjanja.
Kako bi smo promovisali ideju redovnih preventivnih kontrola i uklanjanj kamenca, pacijenti koji se jave za 6 meseci, dobijaju poput. Redovnu cenu i cenu s apopusto možete pogledati u našem cenovniku.

Da li je neophodno preomeniti sve amalgamske plombe?

Danas se dosta govori o štetnosti žive iz amalgama, međutim, ona najviše dolazi do izražaja prilkom stavljanja i uklanjanja amalgamske prombe. Takođe postoje sumnje da se živa oslobađa tokom vremena, mada se smatra da je ovo oslobađanje zanemarljivo. Problem nedostatka estetike je talkođe pristutan, pa kod nekih zanimanja (operski pevaci) postoji potreba za zamenom amalgamske plombe koja jos uvek dobro prijanja uz ivice kaviteta.Mi ćemo vam preoručiti zamenu plombe ukoliko je došao trenutak da se ona svakako promeni (bez obzira na metarijal od koga je izrađena) :pojavio se novi karijes ili karijes oko plombe , fraktura zuba, marginalna diskrepanca između plombe i zuba , što je mesto gde će nastati novi karijes.

Kolika je trajnost protetskih radova?

Očekujemo da svaki protetski rad traje između 5 i 10 godina. Totalne i parcijalne pločaste proteze se menjaju na 5 godina, jer koštani greben resorbuje ispod preoteza, pa one ''postanu velike''. Fiksni protetski rad (krune, mostovi), treba da opstane u ustima oko 10 godina, ukoliko je izrađen po svim pravilima struke i ako se pacijent pridržava uputstava o pravilnom održavanju higijene. Takođe, redovne kontrole mogu produžiti vek trajanja i fiksnih i mobilnih radova, pa preporučujemo da posetite svog stomatologa bar jednom u 6 meseci.

Da li je izbeljivanje zuba štetno?

Izbeljivanje zuba u stomatološkoj ordinaciji pod nadzorom stomatologa je potpuno bezbedno. Problem predstavljaju preparati koji se kupuju u apotekama i drogerijeme. To dovodi do nekontrolisanog korisćenja preparata od strane pacijenta, sa lošim posledicama i po estetiku i po zdravlje, kako zuba , tako i desni. Takođe se ne preporučuje izbeljivanje zuab u kozmetičkim salonima ili na mestima gde nema stručnog osoblja koje će proceniti da li je izbeljivanje bezbedno za Vas, koja je procedura preporučljiva u Vašem slučaju , kao i da li i do koje mere se zubi mogu i smeju izbeljivati. Kontraidikacija za izbeljivanje su pacijenti mlaši od 18 godina, kod kojih je zubna pulpa još uvek jako obimna i može tokom izbeljivanja doći do velike osetljivosti zubnog živca.

Da li je ugradnja implantata bolna?

Implanti se ugrađuju u lokalnoj anesteziji i intervencija je bezbolna. Potrebno je oko pola sata za ugradnju jednog implanta. Period oporavka je lak i ne očekuju se veći bolovi, obično je dovoljno uzeti jednu dozu analgetika kada prođe dejstvo anestezije.